Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aljzat

2008.10.28

 

 

Sokféle aljzatból választhatunk, halra és a növényre való tekintettel.

 

Durva kvarc homok

0,6-1,2 mm

 

Kvarc kavics (szürke-fehér) 

            Kicsi: 1-2mm 

            Nagy: 3-5mm 

Bányakavics (sárga-barna) 

            Kicsi: 4-6mm 

            Nagy: 6-8mm 

Vörös kavics

            Kicsi: 4-6mm 

            Nagy: 6-8mm 

Bazalt:

            Kicsi: 3-5mm 

            Nagy: 5-8mm 

Márvány (fehér)

            Kicsi: 3-4mm 

            Nagy: 5-8mm

 

A talaj funkciói:

-         Sok hal íváskor használja a talajt, pl. lyukat ás a homokba, és ebbe ikrázik. 

-         Álcáz. Ha felülről nézzük a halat és a talaj olyan árnyalatú mint a hal háta akkor a talaj álcáz, de ennek akváriumban nincs jelentősége. 

-         A talaj szükséges a növények rögzítéséhez. 

-         Ugyanakkor a talaj szűrőközegként is szolgál, mert eltudnak benne szaporodni a nitrifikáló baktériumok. 

-         Egyéni izlés. Ugyan általában az lenne a cél, hogy biotóp akváriumot készítsünk, de mivel az akváriumot esztétikai céllal is állítják fel ezért gyakran használnak sötét aljzatot ami köztudottan kiemeli a halak színét. 

 

Kavics nagysága:

Ha harcsáink vannak, vagy talajlakó halak semmiképpen ne vegyünk éles kavicsot, mert az megsértheti a halat. Mindamellett ezeknek a halaknak biztosítsunk apró szemű talajt. A nagy kavics közé behullik az eleség és ehhez nem férnek hozzá, ezáltal szennyeződik a víz. Azon kívül a nitrifikáló baktériumoknak kis felületet biztosít és az öntisztulás így nem lesz megfelelő.Ugyanakkor a túl apró ajzat sem jó. Mivel a növények nehezebben gyökeresednek és ha nincsen folyamatosan mozgatva a talaj, túl tömörré átjárhatatlanná válik és elrothad benne a növény.A legmegfelelőbb a 3mm körüli szemcsenagyság. 

 

Színes kavics:

Sajnos manapság ezzel a problémával is szembe kell nézni, amit az eszes plázacicáknak találtak ki. Amennyiben ép elméjűek vagyunk, és nem szándékozunk műanyag akváriumot felállítani, ne használjunk ilyen kavicsot.Ez nem csak esztétikai szempontból ronda, hanem természet idegen is és ne feledjük, hogy a festék oldódhat.

 

Színes kavics műanyag változata:

Ez már a mindennek a teteje kategóriába tartozik. Drága, ronda, természetidegen stb.Röviden: Nem akváriumba való.

 

Növénytelepítés és az aljzat:

Amennyiben növényeket szeretnénk telepíteni az akváriumban, megfontolhatjuk a többrétegű talaj kialakítását.Nagyon fontos, hogy a talaj laza szerkezetű legyen, és mozgatva legyen, ezt rendszerint a talajlakó halak elvégzik helyettünk.Figyelembe kell vennünk a telepíteni kívánt növények igényeit, mert az egyik csoport a gyökerével veszi fel a tápanyagot, a másik pedig a levélzeten és a gyökérzeten keresztül. Azoknak a növényeknek melyek csak a gyökérzetükön keresztül veszik fel a tápanyagot, fontos leginkább a több rétegű talaj, melybe helyezhetünk apró agyag golyókat, tőzeget.Készíthetünk azonban agyag tőzeg és homok keveréket is növényeinknek.

 

Folyami homok:

Ez az aljzat minden halnak megfelel, sőt még a növényeknek is de a laza talaj érdekében mindenképpen tartsunk olyan halat ami mozgatja a talajt.

 

 http://www.animalmania.hu/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.