Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az akvárium tervezése

2008.10.28

Bár mekkora az akváriumunk, az még is csak egy kis szelete lesz egy valóságos víz alatti világnak. Ezért amikor azt berendezzük törekedjünk a minél természetesebb környezet megjelenítésére.
Óvakodjunk a giccses, oda nem illő, kereskedelemből sajnos bőven beszerezhető műtárgyak betervezésétől. (Műanyag búvár, hajóroncs, képekkel illusztrált háttér papírok.)
Dekorációs anyag lehet élő (növények) és élettelen (mosott folyami homok, sóder, mészmentes kő vagy kőzúzalék, fertőtlenített fagyökér, nádszár, sáslevél, stb.).
Az akvárium berendezését előzze meg az elméleti tervezés. Rajzoljuk le a medencénk léptékarányos, lekicsinyített nézeti rajzait. (M=1:10 Felülnézet, elölnézet, oldalnézet, metszetét.)
 


 

 

Tervezésnél még az alábbiakat vegyük figyelembe:

 • Búvóhelyet kell tervezni halaink számára! Kő, fagyökér, stb.
 • Kerülni kell a vízben oldódó köveket és bomló szerves anyagokat!
 • Magasabb növényeket az akvárium hátterébe, míg az alacsonyabbakat középre, a fűképző alacsony vegetációt pedig az előtérben ültessük el!
 • A technikai berendezéseket, szűrőt, melegítőt, levegőztetőt takarjuk a beépítésre kerülő dekorációkkal.
 • A mozgásigényesebb halak számára tervezzünk kisebb-nagyobb szabadterületeket!
 • Világító halak akváriumának háttere legyen sötét színű anyagokkal (palakő, gránit, márvány, vasfa) dekorálva!
 • Az aljzat (kőzúzalék, sóder, folyami homok) mindég a medence látványoldala felé lejtsen!

 •  

   

  Élettelen dekorációs anyagok

  Aljzat: Vízben nem oldódó kőzúzalék, folyami sóder vagy kvarchomok.
  Szerepe: Káros anyagokat lebontó baktériumok élőhelye, növények megtartása, támasztása, dekorálás.
  Kövek: Vízben nem oldódó, szennyeződésektől mentes szépformájú, színes kavicsok, bazalt vagy palakövek a legalkalmasabbak.
  Szerepük: halak búvóhelye, dekorálás.
  Fa: Fenyőtőzeg-gyökér, vasfa, vörösfenyő a legalkalmasabbak.
  Szerepe: halak búvóhelye, dekorálás.

  Élő dekorációs anyag: vízinövények, vízi csigák.
  Szerepük: Az aljzat baktériumaival együtt természetes szűrőrendszert képeznek akváriumunkban. Ammóniumot, nitrátot vesznek fel, és ezzel tehermentesítik a vizet. Fotoszintézisükkel a széndioxidot tápanyaggá alakítják, és oxigénnel dúsítják környezetüket.
  A növényzet zöld színével nyugalmat sugároz. E nyugalom, és a csend világa magyarázza meg az akvárium mindenkor, és mindenkire ható varázsát.
  A növények búvóhelyet biztosítanak halaink számára, ami csökkenti, olykor stresszes állapotukat, ez pedig jó hatással van életminőségükre és életkoruk tartamára egyaránt.

  Felmerül a kérdés mennyi növényt, telepítsünk akváriumunkba?
  Se túl sokat, se túl keveset. Kezdő akvaristák képletünk segítségével határozhatják meg az optimális beültetendő növénytő számot:

  Növénytő szám = akvárium hossza (cm) x akvárium szélességével (cm) / 50

  Tehát egy 100 cm hosszú és 40 cm széles akváriumba 80 tő növény szükséges.
   


   

   

  Hal a vízben

  Minden akvárium fő attrakciója az ide-oda úszkáló színes halak. Kezdő akvarista, ha betér egy díszállat kereskedésbe szinte áttekinthetetlen számára a mindenféle színű és alakú halak sokfélesége. Óvva intünk mindenkit attól, hogy a látvány élményétől hajtva összevásároljon pirosat, kéket, sárgát esetleg hozzájuk még csíkosat, pöttyöset is, villás- és fátyolfarkúakkal kiegészítve.

  Ami szép a kereskedésben az egy medencében összezsúfolva nem csak, hogy csalódást okoz, de még azzal a veszéllyel is járhat, hogy halaink egymásban kárt okozva hamarosan elpusztulnak.


   

  Horváth Tamás
   

  Hozzászólások

  Hozzászólás megtekintése

  Hozzászólások megtekintése

  Nincs új bejegyzés.