Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagy mocsárcsiga

2008.10.28

(Limnaea stagnalis)

  

 

Előfordulás

 

Európában, dús növényzetű álló vagy lassan folyó vizekben.

 

Csigaház

 

A háza viszonylag nagy (4-5 cm) és csúcsban végződik, míg az alja hasas. Nem tudja a házát bezárni.

 

Táplálkozás

 

A fiatal mocsárcsiga szinte kizárólag algákkal táplálkozik. Minél öregebbek lesznek, annál több vízinövényt fogyasztanak. A kifejlett csigák akár centiméteres átmérőjű növényt is képesek elfogyasztani.

 

Igényei

 

A mocsárcsiga inkább a hidegebb vizeket kedveli. Nem szabad túl lágy vízben tartani őket, mivel ekkor a házuk lyukacsossá válik. Nem szabad éles vagy durva köveket berakni a vízbe, mivel könnyen megsebezheti magát.

 

Szaporodás

 

A mocsárcsigák váltivarúak. Akár önmagukat is meg tudják termékenyíteni. A párzás akár 5 órát is igénybe vehet, amely során a hím csiga izgatott állapotba jön, miközben a nőstény végig nyugodt marad. Kicsivel később akár 200 tojást is felfűzhet egy láncra, amely 2,5 centiméter hosszú lehet. 20-30 nap múlva kelnek ki a teljesen kifejlett csigák. Négy hónap múlva már ivaréretté válnak.

 

Sajátosságok

 

Ezek a csigák tüdővel lélegeznek. Nagyon nagy az alkalmazkodó képességük. Vadonélő egyedeik gyakran valamilyen parazitát hordoznak, de az akváriumban felnőtt egyedeik nem jelentenek semmilyen veszélyt.

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

áve

(cica, 2008.10.29 12:39)

köszi h ezt a csiguszt is felraktad pont egy ilyen részletes leirásra volt szükségem. :D