Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ajakos gurámi

2007.12.29

 

 


Ajakos gurámi

Tartható:
mindenféle halfajjal
Kezdõknek:
ajánlott
Hím mérete:
6 cm
Nõstény mérete:

 

 

 


 
Felépítés
Testalkatuk teljesen megegyezik a törpe gurámiéval . A nemek közti különbségek megállapítása egyszerû, mert a hímek sokkal kihívóbb színezetûek. A hím színe sötétbarna, kékesen csillo

 

gó keresztsávokkal. A test közepén sötét sáv húzódik. A hátúszó szegélye vörös. A hím hátúszója hegyben végzõdik, a nõstényé kerek. Vízfelszín közelében élõ és táplálkozó faj. Az élõ eleséget elõnyben részesíti, különösen hazájában is természetes táplálékként szolgáló szúnyoglárva különbözõ fajtáit. A legtöbb rokon fajhoz hasonlóan az ajakos gurámi hasúszói is tapogatókká alakultak, melyek eredeti élõhelyükön segíti õket a tájékozódásban a zavaros vizekben. 

Tartás
Szereti a növényekkel dúsan beültetett medencét és a világos elhelyezést. A víz lehetõleg közepesen kemény és enyhén lúgos legyen, mert a lágy savanyú vizet nem kedveli. Melegigényes faj így a hõmérséklet lehetõleg érje el a 25 C°-t , mert csak ekkor tûnnek elõ pompázatos színei. Medencéjüket takarjuk le, mert a víz és a felette lévõ levegõ között a hõmérsékletet tekintetében nem lehet különbség, mert a Ajakos gurámi labirintkopoltyús hal lévén a légköri levegõt is fel képes venni. Ha a két hõmérséklet, tehát a víz és a levegõ hõmérséklete eltér akkor

 

a levegõ felvétele során halunk igen könnyen megfázhat, amely akár pusztuláshoz is vezethet. A szellõztetést mellõzhetjük, de a fûtés és a szûrés nagy jelentõséggel bír, mert kedvelik a kristálytiszta, bomlástermékektõl mentes vizet. 

Szaporodás
Tenyésztésük egyszerû, ha összeillõ tenyészpárral rendelkezünk. Tenyészakváriumuk minimális méret 50 liter, mert a hímek nagyon erõsen hajtják nõstényeiket. A vízinövényekkel sûrûn telepített medencét közepes keménységû 27-28 C°-os vízzel töltjük fel. A hím fészeképítés közben felhasználhatja a növényzetet. Az akváriumot szivacsszûrõvel szûrhetjük és szellõztethetjük is, mert az ivadékok fejlõdése szempontjából nagy jelentõsséggel bír az, hogy a medence összes pontján azonos-e a hõmérséklet. Habfészkük szilárd, apró buborékokból áll. Az ívás a fészek alatt történik. Innen a hím viszi a fészekbe az ikraszemeket. A lerakott ikrák száma akár 400-500 is lehet. Az ikrázás után a nõstényt eltávolítjuk, mert a hím megtámadhatja. A kishalak viszonylag hamar 18-24 óra múlva kelnek ki és még további három nap kell elúszásukhoz. A labirintszerv kialakulásáig az ivadékok kényesek, akár a legminimálisabb hõmérsékletváltozás is pusztulásukat idézheti elõ. Az ivadék kicsi így a legapróbb élõ eleséggel kell táplálni például papucsállatkával és Rotatoriával. Késõbb már folytatni lehet etetését Artemia naupliussal.