Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aranyfoltos pontylazac

2007.12.29
Aranyfoltos pontylazac
 


Felépítés

Testük oldalról lapított, magas. A faroktövön nagy kiterjedésű, fekete folt található, mely felett a hal színe aranysárga. Testének alapszíne kicsit sötétebb sárga, mint a farokrészt díszítő folt felett. A szemgyűrű felső fele vörös színezetű. Zsírúszójuk van, a többi úszójukon megnyúlást nem tapasztalhatunk. A nemek megkülönböztetése kifejlett állatok esetében könnyű. A nőstények erősen beikrásodnak, így hasuk sokkal teltebb, mint a hímeké. A nemek között minimális színbeli különbséget is fellelhetünk. A nőstények valamivel fakóbbak. Szájuk végállású, eleségüket a

víz felső illetve középső rétegeiben keresik, a talaj közelében ritkán tartózkodnak. Táplálék tekintetében nem válogatósak, szívesen fogyasztanak minden nemű élő eleséget .
Tartás
Tartásuk semmilyen nehézségbe nem ütközik. Békés természetű, társas akváriumban tartandó halfaj. Hazájában mindig csapatban élnek, elsősorban a ragadozók megtévesztésének céljából. Ha igazán jó körülmények között szeretnénk őket tartani, több egyedet, kisebb csapatott vásároljunk belőlük. Szépségük is csak így érvényesülhet. Ennek megfelelőn nagyobb medencét igényelnek. A víz lehet csapvíz, a hőmérséklet lehetőleg 22-24 °C közötti. Szűrést és szellőztetést alkalmazzunk, mert oxigénigényes faj. Kedveli a dús növényzetet és az áramló vizet. Tartásuk semmilyen specialitással nem szolgálhat más pontylazac fajokkal együtt tartva lenyűgöző szépségűek.

Szaporodás


Ívatásuk megoldható akár egy 10 literes medencében is. Ennek ellenére tenyésztésük nem egyszerű, mert nem minden nőstény hajlandó ikrát rakni. Tenyésztésük alapfeltétele a jó tenyészpár és a túlikrásodás elkerülése. A víz keménysége 5 nk°-on a legmegfelelőbb, hőmérséklete 26-28 °C, míg pH értéke 6,5-6,8 között kielégítő. Biztonság érzetük növelése érdekében néhány csomó forrás- vagy jáva moha beültetése és az ikrák védelmében ikrázórács használata ajánlott. Az ilyen környezetbe kihelyezett tenyészpár rendszerint a 4. napon ikrázik le. A medence részleges takarása indokolt, mert mind az ikrák, mind pedig az ivadék a fényre érzékenyen reagál. A lerakott ikrák száma a 400-at is meghaladhatja. Ikrázás után a tenyészállatokat távolítsuk el. Ha az ívás nem sikerült megkísérelhetjük megcserélni a párt, esetleg csak a hímet. Az ivadék 24 óra alatt kel ki és további 4 nap múlva úsznak el. Első eleségük lehet papucsállatka, majd növekedésüknek megfelelően növeljük a táplálék méretét is. Az ivadékok medencéjét szellőztessük és szűrjük, lehetőleg csak szivacsszűrővel, mert ez nem szippanthatja be az apró ivadékot.