Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Császárlazac

2007.12.29

Császárlazac

Tartható:
 mindenféle halfajjal
Kezdőknek:
 ajánlott
Hím mérete:
 5 - 7 cm
Nőstény mérete:
 4 - 5 cm

 

Felépítés
Teste tipikusan oldalról kissé lapított. A hímek valamivel nagyobb méretűek és színezetük is élénkebb, mint a kisebb méretű nőstények esetében. A nemi különbségek ezen kívül a farokúszó másságában is megnyilvánul. A hímek megnyúlt középső farokúszósugárral rendelkeznek, mely a nőstény egyedeknél hiányzik. A hímek hátúszója elhegyesedő és az első úszósugár megnyúlt, míg a nőstényeké lekerekített. Úszóik kékesszürke színezetűek. Alapszínük barnásszürke, hátuk vörösesbarna. Ez a vörösesbarna szín a derékvonal felé haladva kékbe megy át. Hasa fehéres, esetleg szürkés. A test közepén kékesen irizáló csík fut végig, mely igen tetszetőssé teszi ezt a halfajt. Szemgyűrűik zöldek. Táplálékban nem válogatósak, kedvelik a szúnyoglárvát és a tubifexet is.

Tartás
Tartása egyszerű, békés természetű halfaj. Kedveli a növényzettel sűrűn beültetett, jól szűrt és szellőztetett medencét. A víz kémiai összetétele nem befolyásolja eredményes tartását, de jobban kedveli a kissé lágy és savanyú vizet. A hőmérséklet 22-24 °C körül a legmegfelelőbb. A medence mérete természetesen annál jobb minél nagyobb, de elegendő például egy 50 literes akvárium is. Általában a felső vízéregekben tartózkodnak. Nem kedvelik a túl erős megvilágítást. Csapatban tartandó halfaj, szépségük is csak így és sötét háttér illetve aljzat használata esetén mutatkozik meg.

Szaporodás
Szaporításuk egyszerű feladat, semmilyen nehézségekbe nem ütközhet. Ívatásukhoz kicsi 5-10 literes medence is megfelelő, melyet lágy 2-5 nk°-os enyhén savas 6,8 pH értékű vízzel töltünk fel. A hőmérsékletet 26 °C közelébe emeljük. Elsősorban biztonság érzetük növelése érdekében növényzet beültetése ajánlatos. Ikrázórácsot használhatunk, bár kellő óvatossággal megóvhatók az ikrák. Mégpedig azzal, ha ikrázás után rögtön kivesszük a tenyészpárt. A kihelyezett pár a 2-3. napon ikrázik le. Ívás után a tenyészállatokat tehát fogjuk ki. Az ivadék 24 óra alatt kel ki és további 4 nap múlva úszik el. Szivacsszűrő használata és gyenge szellőztetés porlasztó közbeiktatásával javasolt. Első eleségük először lehet papucsállatka, majd sóféreg nauplius, később mikró is.