Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ékfoltos razbóra

2007.12.29

 Ékfoltos razbóra

Tartható:

 mindenféle halfajjal
Kezdőknek:
 ajánlott
Hím mérete:
 4 cm
Nőstény mérete:

 4 cm

 
Felépítés
Mutatós faj. Elkülöníthetjük rajta az összes úszót, kivéve természetesen a zsírúszót , mely speciálisan a pontylazacokra és rokon fajira jellemző. A háta aranybarna oldalainak színe ezüstös aranysárga. A faroktőtől kezdődően a test közepéig egy ék alakú fekete folt található. A páratlan úszók , kivéve a farokúszót , vörösen szegélyezettek. Teste oldalról kissé lapított, a hátvonal íveltebb a hasvonalnál. Táplálékban nem válogatós, de az élő eleséget természetesen jobban kedveli. A nemek megkülönböztetése egyszerű. A nőstények hasvonala gömbölyded, míg a hímeké egyenes. Az ékfolt a hímek esetében majdnem egészen az ivarnyílásig ér és hegyben végződik, míg a nőstények ékfoltjának vége lekerekített.

Tartás
Békés természetű rajhal, mely lágy vizű folyók lakói. Akváriumukat sűrű növényzettel telepítsük be és lágy 6-7 nk° keménységű 22-24 °C-os vízzel töltsük fel. A medencében szűrésről és szellőztetésről gondoskodjunk, kedveli a szűrőből kiáramló kristálytiszta és oxigénban dús vizet. Akváriumuk berendezésekor figyeljünk arra, hogy a talaj és háttér is sötét legyen, mert ezzel maximálisan kiemelhetjük azt a látványos kontrasztot, ami az ékfolt és a test alapszíne között található.

Szaporodás


Tenyésztéséhez elsősorban lágy maximum 5 nk° keménységű és 6,5-6,8 pH értékű vízre lesz szükségünk. A hőmérsékletet 26-28 °C közöttire emeljük. A sikeres tenyésztés alapfeltétele az, hogy olyan tenyészpárt válasszunk ki, amelyek már a társas akváriumban is érdeklődést mutattak egymás iránt. A medence méret minimum 10 liter. Az akváriumba aljzatot ne rakjunk, viszont ikrázás céljára nagylevelű növényt, mint például Fodros vízikalászt vagy Lándzsás vízipáfrányt, rögzítsünk az talaj közelébe. Az Ékfoltos razbórák ugyanis a levelek fonákjára ragasztják sárgás ikráikat, melyek száma 50 és 100 között változhat. A tenyészpárt az esti órákban helyezzük ki ívni. A medencét részleges takarással óvjuk az erős fénytől. Az ivadék 24 óra múlva kel ki és további öt nap múlva úszik. Felnevelésük planktoneleséggel egyszerű. Az első napokban kaphatnak papucsállatkát, majd amikor már szájnyílásuk elég nagy, kaphatnak Artemia naupliust. Az előbb említett etetési "recept" számos fajnál követendő példa.