Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elefánthal

2007.12.29

Elefánthal

Tartható: 

mindenféle halfajjal
Kezdőknek:
 nem ajánlott
Hím mérete:

 

 20 - 25 cm
Nőstény mérete:
 20 - 25 cm

Felépítés
Nem tartozik a színes fajok közé, de bizarr formája megalapozta szélesebb körű elterjedését az akvarisztikával foglalkozók körében. Színezete sötét, majdnem fekte testén két szabálytalan fehéres keresztcsíkkal. Egyik feltűnő jellegzetessége, hogy faroknyele igen vékony és hosszú. Két oldalán elektromos szerv található, mely az éjszakai tájékozódásban segíti. A halat elektromos tér veszi körül, mely a beérkező tárgyak hatására megváltozik. A sötétben ennek az elektromos térnek a segítségével tájékozódik. A legszembetűnőbb mégis ormányszerűen meghosszabbodott alsó ajka , innen származik neve is. Táplálékát ezen mozgékony ajak segítségével keresi fel a talajon. Szájnyílása kicsi. Kopoltyúfedőjét hártya borítja. Nagy étvágyú hal. Tápláléka csak élő legyen, tubifex vagy szúnyoglárva . Békés természetű halfaj.

Tartás
Társas akváriumban is tartható más hasonló méretű fajokkal. A lényeg az, hogy kisméretű, mozgékony halakkal ne tartsuk egy medencében, mert zavarhatják érzékeny elektromos terét. Más halakkal szemben békés természetű fajtársaival viszont agresszív viselkedési formát mutat, ennek megfelelően egy medencében csak egy egyedet tartsunk belőle. Nagy medencét igényel, sok búvóhellyel és növényzettel. Nappal általában ezeken a búvóhelyeken pihen, alkonyatkor indul táplálékkeresésre. A víz fűtése, szűrése, szellőztetése és az akvárium megvilágítása legyen normális. Az aljzat folyami sóder legyen, mert így tudja a legeredményesebben használni mozgékony alsó ajkát. A víz hőmérséklete 23-25 C° között a legmegfelelőbb. Fontos megjegyezni, hogy medencéjüket szinte résmentesen le kell zárni, mert a lámpa, a szellőztető megzavarhatják halunk érzékeny el

ektromos terét.

Szaporodás
Maga az ívatás nem nehéz feladat, ha rendelkezésünkre áll a megfelelő keménységű és kémhatású víz. Ellenben rendszerint csak csekély egyedből álló családot sikerül felnevelni. A Díszes törpeszájú hal rendkívüli módon ikrafaló faj. Ennek megfelelően ikráikat meg kell védeni. Tenyész medencéjük lehet akár egy 5-10 literes kis akvárium, melyet 20-25 cm magasan töltünk fel. A keménységet 2-4 nk°-ra, a kémhatást pedig 6,5-6,8 pH-ra állítsuk be. A hőmérsékletet emeljük 26-28 °C közelébe. A medencét finom porlasztású levegőztetővel szellőztessük és esetleg szivacsszűrővel gyengéden szűrhetjük is. A medence aljára ikrázórácsot, fölé pedig szétterített jávamohát helyezzünk. Az ilyen körülmények közé kihelyezett tenyészpár másnap leívik. Ívás után a párt haladéktalan távolítsuk el. Az ikrákat és egy ideig az ivadékot is, védeni kell az erős fénytől, ennek megfelelően árnyékoljuk medencéjüket. Az ivadékok 30-35 óra alatt kelnek ki és további öt nap szükségeltetik elúszásukig és első táplálékukig. Első eleségük lehet például papucsállatka, majd a legkisebb nauplius. Érdekes halfaj, indokolt volna, ha a jövőben többen foglalkoznának tenyésztésével.