Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fekete neonhal

2007.12.29
 
 
 

                   Fekete neonhal

Tartható:
 mindenféle halfajjal
 Kezdőknek:
 ajánlott
Hím mérete:
 3 - 4 cm
Nőstény mérete:
 3 - 4 cm

A
z Amazonas vidékérol származik ez a 3,5-4 cm-re megnövő szép kis hal. Háta szürkés olajzöld, alatta végig a testén fényes, aranyszínű csík húzódik, melyet a hasrész felé fekete, a farokrésznél teljes szélességben sötét csík határol. A mellrésze ezüst, szemgyűrűi a törzs csíkjához hasonlóan aranyszínűek. Tartása azonos a neonhaléval, és azok társaságában jól is érzi magát. Szereti az élő eleségeket, különösen a szúnyoglárvát. Kifejlett állatok esetén az ivarok megkülönböztetése könnyű. A nőstények nagyobbak és erősen beikrásodnak.
Olívazöld hátoldalú és ezüstös hasú pontyla
zac. Oldalán világos kékeszöld színjátszó vonal fut végig a szem felől a faroknyélig. Ez alatt sötét terület húzódik, ami a hasoldal felé fokozatosan halványodik. Az úszók majdnem színtelenek és zsírúszó is van. A nőstények teste általában teltebb.
ELTERJEDÉS: Folyók és patakok a brazíliai Mato Grossóban.
MEGJEGYZÉS: A lágy, savas víztől függ a hal színe.

Felépítés
Teste orsó alakú, a háromsávos pontylazacéhoz megtévesztően hasonlít. Felfedezhetjük rajta az összes úszót köztük a pontylazacokra oly jellemző zsírúszót is. Szája kicsi. Úszói nincsenek megnyúlva. Hátrésze zöldes, a test közepén aranysárga csík húzódik a szemtől a faroktőig . A sárgás csík alatt színezete fekete, amely a has felé fokozatosan elhalványodik. Szemgyűrűje sárga. Nagyon békés természetű és táplálékok tekintetében sem válogatós. A hímek és a nőstények közti különbség a has teltségében nyilvánul meg. Mint sok más pontylazac ez a faj is erősen beikrásodik, így a nőstények hasa sokkal teltebb, mint a hímeké. Kis méretbeli különbség is fellelhető a nemek között, de ez nem szembetűnő különbség. Szívesen fogyaszt minden nemű élő eleséget , kedveli a tubifexet , szúnyoglárvát és a vízibolhát is.

Tartás
Békés természetű faj a másik két neonhalfajhoz hasonlóan, nyugodtan tarthatjuk e két faj vagy más pontylazacok társaságában. Csapathal, szépségük is csak így érvényesül igazán. Ha sötét hátteret és aljzatot használunk akkor színezetük sokkal kifejezettebb, élénkebb lesz. A medence legyen növényzettel sűrűn telepítve, de azért legyen elegendő kiúszótér is. A víz szűrése, szellőztetése és az akvárium világítása normális mértékben legyen
alkalmazva. A víz minőségével szemben, a neonhalakhoz hasonlóan, nem túl igényesek, a lényeg az, hogy legyen kristálytiszta és oxigénben dús. Tartásukhoz megfelelő a csapvíz.

Szaporodás
Szaporításukat régebben nehéznek, körülményesnek tartották, de ma már minden gond nélkül megoldható. Ikráztatásukra tökéletesen tisztítsunk meg egy 10 literes medencét. Ezt enyhén lágy és savas vízzel töltsük fel. A keménységet 4-6 nk°-ra, a kémhatást 6,8 pH-ra állítsuk be. Azért lehet szükségünk, a hasonló kis halfajoktól eltérően, kicsit nagyobb medencére, mert az akváriumot csupán 15-20 cm magasan töltjük fel 26-28 °C-os vízzel. Növényzetet ültethetünk, elsősorban biztonságérzetük növelése érdekében. A víz szellőztetése és szivacsszűrővel történő szűrése ajánlott. Az esti órákban kihelyezett pár rendszerint másnap leívik. Ikrázás után a tenyészpárt távolítsuk el. A lerakott ikrák száma 100, esetenként több is lehet. Az ivadékok kelési ideje 25-30 óra, elúszásuk a negyedik napra tehető. Első eleségük lehet papucsállatka, majd néhány nap elteltével frissen kelt sórák, vagy más nauplius eleség. Az ivadékok viszonylag lassan fejlődnek.