Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fekete tetra

2007.12.29

 Fekete tetra

Tartható:
 mindenféle halfajjal
Kezdőknek:
 ajánlott
Hím mérete:
 5 - 6 cm
Nőstény mérete:
 6 - 7 cm
Hazája Paraguay Brazília, és Bolívia vizei. Az 5-6 centiméterre növõ halacska akváriumaink egyik legelterjedtebb, legközismertebb lakója. Zöldes színû, a feje felõl két fekete csík húzódik, a farka felé fekete lesz, a farok alatti úszó nagy. Nagyon szépek, amikor kisebb rajban egyszerre mozognak. Tartása és szaporítása egyszerû. A hímek kisebbek, hasuk laposabb egyenes hasvonallal.


Felépítés

Teste ellipszis alakú, a farok alatti úszója majdnem kerek körvonalat kölcsönöz neki. Az összes úszót felfedezhetjük e fajon is, köztük a zsírúszót is. Színei a hátrésznél olajzöld a mellrésznél ezüst. Farka vagy sötétszürke vagy teljesen fekete. Testén három keresztsávot fedezhetünk fel, melyek közül az egyik a fejen található és a szemet öleli körbe. Ivari megkülönböztetése igen egyszerű. A nőstények rendszerint nagyobbak és hasvonaluk erősen telt. Ezzel szemben a hímek kisebbek és hasvonaluk is egyenes. Van egy fátyolos úszójú tenyészváltozata is. Táplálékkal szembeni igényei nem túlzottan magasak, szívesen fogyaszt minden élő- és jobb minőségű szárazeleséget is. Táplálékát elsősorban a felső, illetve a középső rétegeiben keresi.

Tartás
Tartása egyszerű, igénytelennek mondaható faj. Sem a víz keménységével sem pedig pH értékével szemben nem támaszt magas igényeket. A víz hőmérséklete az átlagos 22-24 C°-on a legmegfelelőbb. Élénk, békés igazi csapathal, mint a legtöbb pontylazac. Kristálytiszta dús növényzetű akváriumot igényel, melyben a szűrés lehet kissé erőteljesebb, mert kedveli a szűrőből kiáramló vizet. A világítás, szellőztetés és a fűtés átlagos. Társas akváriumba való halfaj, szívesen tartózkodik Neonhalak, illetve más pontylazacok társaságában.

Szaporodás
Tenyésztése a Neonhaléhoz hasonlóan egyszerűnek tekinthető. Az akvárium méret 10 liter körüli legyen, párban helyezzük ki halainkat ívni. Az akvárium talajára rakhatunk kiáztatott tőzeget és kis cserepekben finomszálú növényeket, például süllőhínárt. Ez a berendezési forma növelheti biztonságérzetüket. Itt szükséges megemlíteni, hogy a medencét részleges takarással óvni kell, mind a természetes napfénytől, mind pedig a mesterséges megvilágítástól, mert ha ezt nem teszzük akkor az ikrák, vagy később az ivadékok is maradandóan károsodhatnak. A víz, amellyel feltöltjük az medencét legyen lágy 3-5 nk° körüli és savas 6,5-6,8 pH értékű. A hőmérséklet 25-25 °C között a legmegfelelőbb. A párt este helyezzük ki ívni. Az ikrázás rendszerint a 2-4. napon következik be, ha viszont ez nem történik meg az 5. napra sem akkor cseréljük meg a párt. Az ikrázás eredménye 100-200 ikraszem, melyek lerakása után távolítsuk el a párt. A kishalak 24-28 óra alatt kelnek ki és további öt nap múlva úsznak el. Már rögtön az elúszást követően adhatunk nekik Cyclops nauplius vagy Artemia nauplius eleséget