Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Maláj tornyoscsiga

(Melanoides tuberculata)

 

 

 

A lehető legjobb algapucolók és koszeltávolítók, mivel ormányos szájukkal könnyedén hozzájutnak az ennivalóhoz, bárhol is legye az. Ha kevés a táplálék a homokos aljzatba fúrják magukat, így gondoskodnak az aljzat szellőztetéséről is. A kúpos csigák elevenszülők, így utódaikat már készen „kapjuk”. A fiatal kúpos csigák a vízfelszínen „szörfölnek” ennivaló után kutatva. Ekkor még olyan kicsik, hogy fent tartja őket a víz. A házuk általában véve nagyon kemény, talán, mivel kivonják az ásványi anyagokat az aljzatból. Amúgy ők is nagy megszállottjai a spenótnak. Ha rendszeresen ezzel etetjük őket, szép csíkos lesz a házuk, és aránylag gyorsan nőnek. Nappal többnyire az aljzatban, vagy az aljzaton vannak, éjszaka viszont felmásznak – talán levegőért – a felszínre, vagy az üveglapot „nyaldossák”. Ha jól vannak tartva, sok kiscsigával hálálják meg a jó tartást. 2-3 hetente 3-4 kicsit is „szülhetnek”. Jól érzi magát a 20 fokos vízben is. Rossz minőségű vízben a felszínre jöhetnek, vagy tömegesen elhalálozhatnak. Így a sok ennivalót kerüljük, illetve a leveles zöldségeket részesítsük előnyben. Általánosságban ugyanis ezek jóval kevésbé okozzák a víz opálosságát (bár nagy mennyiségben ez is opálosságot okozhat).

 

Nagyon hasznos ez a csiga, mivel az aljzatot feltúrja és így átszellőzteti. Csak nagyon ritkán tesz kárt a növényekben. Kajamaradékokon él és jól lehet a szaporodását kontrollálni.

 

 

Csigaház

 

A háza hosszú és csúcsban végződik. Teljesen be tudják zárni a házukat.

 

Táplálkozás

 

Mindent megeszik, amit az aljzatban talál. Megeszi az ételmaradékokat, a növénydarabkákat vagy megdöglött halakat.

 

Igényei

 

Jó vízminőséget igényel. 24-28°C-os vízben érzi magát a legjobban. A víznek nem kell túl lágynak lennie, mivel a háza lyukacsossá válik. A sérülésveszély miatt nem lehet a vízben éles vagy durva kő.

 

Szaporodás

 

Ezek a csigák elevenszülők. Váltivarúak, így önmagukat is meg tudják termékenyíteni. A csigák a megtermékenyített tojásaikat egyfajta szülőzacskóban tartják, és a megtermékenyítés után kb. 10 nappal jönnek világra a kis csigák. Az újszülöttek csigák már a kezdetektől életképesek és ugyan olyan igényeik vannak, mint a felnőtt egyedeknek. Azok közé a csigák közé tartoznak, amelyek a leggyorsabban tudnak szaporodni, ha elég tér és étel a rendelkezésükre áll.

 

Sajátosságok

 

Elég elrejtett életet él befúrva magát az aljzatba. Csak esténként lehet őket megfigyelni a felszín közelében. Nagy súlyt fektetnek a víz minőségére, és ha ez nem megfelelő, akkor akár napokra is elhagyhatják a búvóhelyeiket. Csak a vízből nyerik az oxigént.

 

   

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

5000,szolnok aranyi s ut 7.3/16

(Turi Imre, 2016.05.01 11:33)

Maláj toronycsigát vásárolnék szolnok környékén elfogatható áron.